Kukka-Marian Erinlaiset Päiväkirjat

Pienen aktivistitytön höpinöitä...

17 heinäkuuta 2005

Kertun filosofointia

Täytyy sanoa, että me ollaan Anselmin kanssa todella onnekkaita, kun ollaan saatu Kertun kaltainen filosofi meidän jengiin mukaan. Mä itse henkilökohtaisesti olen vähän sellainen sivustakatsoja ja raportoija, Anselmi taas on sellainen toiminnan mies ja tietäjä, mutta Kerttu, Kerttu on meidän jengin filosofi ja aivot. Kaikki parhaat ajatukset on syntynyt Kertun päässä, josta ne on jatkojalostettu Anselmin päässä ideoiksi ja käytännön toiminnoiksi.

Oltiin siis eilen taas Anselmin kämpillä eli hänen vanhempiensa kellarissa pitämässä tällaista vähän "epävirallista" "kokousta", jos tiedätte mitä tarkoitan. Eli poltettiin siis hamppua, syötiin linnun talipalloja ja kuunneltiin reggaeta eli Bob Marleyta. Ja tietenkin pohdittiin yhteen ääneen koko maailman menoja.

Kertulta tuli ulos niin monta hyvää ajatusta, että en varmaan edes muista niitä kaikkia. Yritän nyt kuitenkin jotain.

Ensin Kerttua ärsytti se, kun ihmiset eivät nykyään ajattele ollenkaan:

- Mun mielest on niinku ihan hirveen surullista, et jengi ei niinku enään AJATTELE ollenkaan. Jengi vaan niinku herää aamuisin, lähtee töihin, tulee töistä, kattoo telkkuu ja menee nukkuun, mut ne ei niinku AJATTELE. Et mun mielest jengin pitäis niinku rupee AJATTELEEN enemmän.


Tämä on siis niin totta! Ja niin hyvin sanottu. Ihmisten pitäisi tosiaan ajatella enemmän, jotta ne saisivat edes vähän vihiä siitä Totuudesta, joka tavallisilta kansalaisilta pimitetään. Toisaalta helppohan se on Kertun käskeä toisia ajattelemaan, kun se on itse niin viisas filosofi. Mutta silti, ihmisten tosiaan pitäisi ajatella enemmän tätä kaikkea. Mä itse valvoin melkein koko viime yön, kun muistelin Kertun viisaita sanoja ja yritin ajatella. Se oli yllättävän vaikeaa, ajattelu on yllättävän vaikeaa nykyisin, kun on tämä länsimainen elämäntapa ja globalisaatio.

Jossain vaiheessa puheenaihe vaihtui nykyisen politiikkajärjestelmän tehottomuuteen:

- Siis joku tyyliin eduskuntaki on nykyaikana ihan turha laitos. Aika monel on kuitenki netti himassa, ni miksei voitais siirtyy kansanäänestys yhteiskuntaan? Netis vois ihan hyvin äänestää niist asioista joista nyt äänestetää eduskunnas.


Tätä ei kukaan meistä ollut ennen edes keksinyt ajatellakaan, paitsi Kerttu tietenkin. Idea on kuitenkin erittäin toimiva, mietittiinkin että miksei tätä olla toteutettu jo aiemmin. Ajatelkaa siis, sellainen nettisivu, jossa olisi kaikki ne kysymykset joita eduskunnassa kysytään, ja sitten eriväriset painikkeet että KYLLÄ, JAA ja EOS. Tällä säästyisi helposti useita miljardeja euroja vuodessa byrokratian rattailta, ja kansalaisten vaikuttamismahdollisuudet paranisivat. Suomi voisi tässäkin asiassa olla ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kehityksen kärjessä, mutta kukaan ei ole ilmeisesti keksinyt tätä vielä. Täytyy laittaa idea korvan taakse, ja tehdä asialle jotain. Sovittiin, että Anselmi jatkojalostaa tästä ideasta käytännön toimintoja. Kenties jonkinlainen mielenosoitus eli bileet asian puolesta voisi olla paikallaan.

No kuitenkin. Mitä pidemmälle ilta jatkui, sitä erikoisempia ideoita Kertun päästä alkoi löytymään. Tällä kertaa puheenaihe kääntyi Anselmin lempiaiheeseen eli tieteeseen:

- Mun mielestä olis niinku tärkeetä lisätä yhteistyötä tavallisen kansan ja tieteen välillä. Et ku tiedemiehet ei aina välttämättä ajattele asioita ihan loppuun asti, ni ois hyvä jos tavalliset kansalaiset vois neuvoa niitä. Siis esimerkiks just noi geenijutut ja aurinkovoima.


Ihmettelette varmaan, että mitä Kerttu tarkoitti noilla geenijutuilla ja aurinkovoimilla. Älkää huolehtiko, selitän ne tietenkin perinpohjin.

Luettiin joskus tiedelehden kannesta, että nyt jo vihanneksiakin aletaan geenimuokkailemaan. Joihinkin vihanneksiin aiotaan siirtää geenejä jopa eläimistä. Tässä vaiheessa Kertun päässä naksahti. Jos vihanneksiin siirretään geenejä eläimistä, niin silloin kasvissyöjien oikeuksia rikotaan, koska silloin ne eivät ole enää 100% vegaanisia. Ja kuka kantaa vastuun siitä mitä niille eläinraukoille tapahtuu, kun heiltä otetaan geenejä pois? Tiedemiehet eivät ole ajatelleet tätä, mutta onneksi me olemme.

Toinen juttu geenitekniikassa on nämä kaikki tällaiset DNA-testit. Ne ovat Kertun mukaan erittäin epäluotettavia, koska jo ihmisellä ja apinalla on n. 95% samat DNA:t. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että on 95% todennäköisyys, että ihmisen tekemästä rikoksesta voidaan tuomita viaton apina vankilaan. Puhumattakaan siitä todennäköisyydestä, että miten eri ihmisten DNA:t erottuvat toisistaan. Täysin järjetöntä ja ajattelematonta toimintaa tiedemiehiltä siis.

Kerttu ei viitsinyt edes aloittaa pääsiäisaikaan myytävien Mignon-munien kaltaisisista moraalittomista geenitekniikan sovellutuksista, koska jo pelkkä ajattelu sai hänen verenpaineensa kohoamaan uskomattomiin lukemiin.

Anselmi onkin jo pitkään suunnitellut geeninvastaisia mielenosoituksia, mutta suunnitelmat ovat jääneet suunnitelma-asteelle. Kuitenkin jonain päivänä aiomme järjestää sellaiset mielenosoitusbileet geenejä vastaan, ettei olla ennen nähtykään.

Ja sitten tuo aurinkovoimaviittaus. Luettiin taas tiedelehdestä, tällä kertaa ihan sisäsivuilta, että aurinkovoima toimii vain aurinkoisella säällä. Tämä on kuitenkin selkeästi virheellinen ajattelutapa. Anselmin ja Kertun teorian mukaan aurinkovoima toimii myös pilviselläkin säällä, koska silloinkin paistaa aurinko, koska muutenhan olisi yönpimeää. Tiedemiehet eivät ole vain ottaneet tätä huomioon.

On siis ensiarvoisen tärkeää, että tiedemiehet saisivat kuulla kansalaistenkin mielipiteitä, ja että he ottaisivat ne huomioon keksiessään uusia juttuja. Mietittiin, että kuinkakohan monta suurta keksintöä on jäänyt keksimättä, kun tiedemiehet ovat itsekkäästi ja sokeasti kuunnelleet vain omia mielipiteitä ja tieteen tylsiä lainalaisuuksia. Anselmin varovaisen arvion mukaan tällaisia keksintöjä olisi noin kolme miljoonaa kappaletta.

No, ilta kuitenkin jatkui. Nyt Kerttua askarrutti Suomen lain korrektius ja validiteetti:

- Siis kelatkaa niinku jotain Suomen lakiakin. Eihän siinä sanota missään kohtaa, että lakia pitäis noudattaa. Ja vaikka sanottaiski, ni eihän sitä vois ottaa huomioon, koska laki on puolueellinen itseään kohtaan. Tottakai jokainen laki haluaisi, että juuri häntä itseään noudatettaisiin.


Tämä nauratti meitä kaikkia, mutta ei siksi että se olisi ollut jotenkin huono ajatus, vaan siksi koska se on tosiaan aivan totta! Kukaan ei ole vain aikaisemmin ajatellut tätäkään! Anselmi alkoi välittömästi jalostamaan repliikkejä ja argumentteja Kertun ajatuksista, jotta hän voisi käyttää niitä poliiseja vastaan pidätystilanteessa. Ajateltiin, että voitaisiin laatia itse oma laki ja noudattaa sitä. Ja sitten voitaisiin polttaa hamppua julkisella paikalla, eikä poliisi mahtaisi mitään. Mitäs veikkaatte, että poliisit vastaa, kun me sanotaan että meillä on oma laki, jossa sanotaan ettei meidän tarvitse noudattaa Suomen lakia! ;) Mahtava idea, kyllä me ollaan Anselmin kanssa niin ylpeitä Kertusta.

"Epävirallisen" "kokouksen" loppu alkoi jo häämöttää. Tässä vaiheessa Kerttu ei ollut enää niin skarppina kaiken sen hampun jälkeen, joten ideatkin alkoivat hyytymään. Illan lopussa olikin hyvä tehdä yhteenveto länsimaisen yhteiskunnan surullisista erityispiirteistä:

- Täst kapitalismist on tullu länsimaisille ihmisille vähän niinku joku uskonto. Meinaan et pankit on vähän niinku kirkkoi, pankkineidit on vähän niinku pappeja ja raha on sit tietty niinku raamatun sivut, jota palvotaan ihan hulluna vaikka ne on molemmat vaan paperia.


Kertun omaperäinen vertauskuva länsimaisesta ajattelutavasta tiivisti kaiken. Raha on länsimaiselle ihmiselle kaikki kaikessa, vaikka se on vaan pelkkää paperia ja metalleja. Ihmisten pitäisi siis todellakin pysähtyä ja ajatella enemmän tätä kaikkea. Rahan pitäisi kuitenkin olla jokaisen perusoikeus, mutta sitä ei tässä kylmässä ja tuloskeskeisessä kvartaaliglobalisaatiossa kenellekään taata, koska kaikkien pitäisi muka tehdä jatkuvasti töitä. Suomalaisen yhteiskunnan pitäisikin ottaa mallia linnuista. Lintujen yhteiskunnassa ei tunneta rahaa, eivätkä ne tee töitä, mutta silti ne voivat lennellä vapaasti taivaalla.

Ilta oli siis koko lailla hyvin onnistunut, vaikka se jättikin vähän tyhjän ja surullisen olon. Länsimaiset ihmiset ovat niiin... en viitsi edes sanoa. Mutta se on kuitenkin Totuus, Kertulla on ainutlaatuinen lahja nähdä Totuus ja kertoa siitä eteenpäin. Meidän jengi on nyt tosi vahvana tämän illan jälkeen, ja me aiotaan nyt entistä tehokkaammin tehdä kaikkemme ja polttaa enemmän hamppua, jotta maailma pelastuisi.